Atlantas försvunna och mördade

I en rad avsnitt av serien "Mindhunder" avhandlas en serie mord på svarta, främst barn, i Atlanta i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Det var inget jag hade hört talas om innan och jag blev fascinerad över att serien tydligt tog en politiskt inkorrekt ställning till morden. Alltså att alla i serien önskade att det var en vit mördare, men att de kom fram till att det var en svart mördare. I "Mindhunter" framstod det, som jag minns det, inte som att det skulle kunna vara en annan mördare än den svarte Wayne Williams som sedan dömdes.
 
I dokumentärserien på HBO "Atlanta's Missing and Murdered: The Lost Children" som nog har som avsikt att vara objektiv, framstår det inte riktigt så. Förvisso blev jag förvånad redan i "Mindhunter" gällande att Wayne Williams inte åtalades för fler än typ två mord. De resterande utredningarna gällande morden han var anklagad för lades ner efter att han dömts. Jag vet inte om det är standard, men det är inte svårt att förstå att anhöriga blev, minst sagt, missnöjda. Det är sedan rimligt att tro att något eller några av de många morden inte utfördes av Wayne WIlliams.
 
Det som jag dock fann mest intressant i "Atlanta's Missing and Murdered: The Lost Children", trots att serien kändes något tiltad åt Wayne WIlliams fördel, är att trots att väldigt mycket talar emot honom, är att så många ändå är helt övertygande om att han är oskyldig och att det måste ha något med Ku Klux Klan att göra. Jag kan ju givetvis ingenting om KKK och deras verksamhet under den tiden, men det har ju bara i Sverige funnits minst två personer som dödat personer på grund av deras utseende, så att KKK skulle gå runt och mörda barn i Atlanta är väl i sak inte osannolikt. Däremot kan en ju tycka att det måste gå att vidga vyerna lite speciellt när det finns en dömd person som har en hel del bevis emot sig. Tvivel finns det alltid när någon inte erkänner, men den här önskan att det måste vara på ett annat sätt bara för att det passar en själv, eller sin grupp bättre, har jag så svårt att känna sympati för. Att det måste vara KKK och inte Wayne Williams och att det har tystats ned för att hindra ett raskrig, alltså, jag vet inte.
 
Så minnet från serien kommer främst bli hur förvånad jag är över människor som inte vill försöka se hela bilden. Det kan givetvis vara så att de vet saker som inte jag vet, högst rimligt, men efter att ha sett "Atlanta's Missing and Murdered: The Lost Children", är det svårt att vara övertygad om att Wayne WIlliams skulle vara oskyldig, vilket många verkar tro.
 
Det är så klart bara mina väldigt spekulativa tankar utan större kunskap i ämnet, men ändå, har inte amerikanska dokumentärer ofta en tilt åt det ensidiga eller konspiratoriska hållet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0