Vikingar

Jag har roat mig lite i dagarna med att se ett gäng dokumentärer om vikingar på SVT Play. Det har varit "Vikingarnas riken", "Vikingarnas försvunna armé" och "Sanningen om vikingarna". 
 
Det blir alltid något bättre att se flera dokumentärer om samma tema ungefär vid samma tillfälle, för då är det lättare att relatera. Typ, att aah, det där pratade de om i den förra dokumentären också, osv. Det blir inte lika rörigt och "nytt" som det kan kännas annars.
 
När jag läste boken "Vikingarnas Värld" för en tid sedan märkte jag hur lite jag egentligen vet om vikingarna. Exempelvis att de invaderade England, Frankrike osv, och även hade makten där under vissa tider. Jag kan inte minnas att jag läste om det i skolan, men det var otroligt länge sedan, så det kanske vi gjorde.
 
Det jag vill komma till är att jag tror att många svenskar med mig inte kan så mycket om vikingarna, eller Sveriges historia överhuvudtaget innan Gustav Vasa. Det är sannolikt en svår avvägning att göra i historieundervisningen, men ändå, det är kanske lite illa?
 
Jag vet inte om det är viktigt att vara stolt över "sin" historia, som många folkgrupper är, men att känna till den någorlunda är kanske viktigt? Svårt att säga.
 
Hursomhelst är vikingarna intressanta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0