En helig bok

Jag har under ett par månader försökt ta mig igenom koranen, och igår blev jag äntligen klar. Det är Mohammed Knut Bernströms "Koranens budskap" som jag läst, och jag antar att det är den översättning som de flesta läser på svenska. Den innehåller förutom själva koranen även en mängd kommentarer till surorona, men jag har inte läst alla kommentarer. Det med anledning av att jag upplevde koranen som rätt trist att läsa och för att inte få någon annans tolkning gällande budskapet i koranen.
 
Jag slogs främst av att en väldigt stor del av koranen handlar om att det bara finns en gud och att de som inte underkastar sig honom kommer komma till någon form av brinnande helvete. Det går igen hela tiden och blir tröttsamt. Jag fattade första gången! Det lyser även igenom en nästan charmig frustration gällande att inte alla vill tro på koranens budskap. Något annat som jag reflekterade över var att i allt ältande om en gud, och att de som underkastar sig den guden kommer till paradiset, och resten till helvetet, så kan det helt plötsligt komma en rekommendation om hur exempelvis äktenskap ska gå till. Jag fick uppfattningen att det är problem som Muhammed stött på, och som måste lösas, och att det därmed ibland behövde komma väldigt tydliga regler från gud. Det ska sättas i relation till att mycket annat inte alls regleras i koranen. I äktenskapet med Zaynab blev det till och med fånigt.
 
Jag blev även ledsen över allt det hat som genomsyrar koranen gällande de som inte underkastar sig gud. De kommer straffas av gud och en rad lokala exempel tas upp i koranen. Det är förvisso inte utmärkande för koranen i relation till exempelvis första testamentet, vilket bör tilläggas. Däremot är det svårt att tydligt läsa ut ur koranen att muslimerna själva ska ta till våld mot icke-muslimer, men det beror på hur en vill förstå koranen. Det är dock supertydligt att de som inte underkastar sig gud på det sätt som Muhammed vill är sämre människor som kommer dödas av gud.
 
Jag hade hoppats på mer visdom och mindre hot och hat, men väldigt intressant bok att ha läst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0