Annat

Innan Valle åkte till Italien såg vi "Lurad på Kärlek och Miljoner", en dokumentär i två delar om kvinnor som bliviit lurade på stora pengar genom romansbedrägerier. Spontant är det nästan hårresande hur de kan vara så korkade. Generellt har det varit så att någon kontaktat dem, helt random, på Facebook, Skype osv, och på grund av det har det uppstått kontakt som utmynnat i att kvinnorna tror att männen de pratar med behöver pengar av just dem, trots att de aldrig träffats. Det framstår vid första anblick som riktigt korkat, men sannolikt är de här kvinnorna oftast uppvuxna i ett ärligt Sverige där de inte har behövt ha garden uppe för att inte bli lurade på olika sätt. Ja, det låter overkligt, men jag tror mycket ligger i det. De känner bara till sin egen värld.
 
Det är inte helt ovanligt att jag stöter på liknande saker i jobbet. Inte sällan någon kvinna i medelåldern som hjälper en betydligt yngre man och köper allt som den yngre mannen förmedlar. Att samma män begått brott av olika karaktär brukar inte minska hjälpsamheten. "Romanser" med liknande ålderskaraktär är inte heller ovanligt. Jag skriver inte det här för att anklaga någon, jag tror att de jag träffat gör det de gör i god tro, men de skulle sannolikt få en något bättre förståelse för hur världen kan fungera om de såg "Lurad på Kärlek och Miljoner".
 
Jag har även sett serien "Kampen om Vita Huset". Det är en serie i sex delar som går igenom några utvalda presidentkampanjer. Rätt intressant, men inget som sannolikt kommer ge mig några bestående minnen, förutom ett! Det framgår att Joe Biden bland annat kopierat tal under presidentkampanjen 1988, vilket var helt obekant för mig. Det framgår dock även att Joe Biden ansågs som en väldigt reko kandidat redan då. I övrigt är det nästan tråkigt att få större inblick i allt fulspel som förisiggår i kampanjerna.
 
Nyss såg jag "Flygkaparen som försvann", en dokumentär om en flygkapare som 1971 kapade ett flygplan i USA och sedan hoppade ut ur planet med fallskärm. Ingen vet vem det var, men många är säkra på att de vet vem det är, men alla misstänker olika personer. Jag hade aldrig hört talas om falllet innan, vilket var intressant för mig, men främst är fallet intressant med anledning av att det är så många som hittar sin egen sanning. De vill så gärna tro att de själva har rätt att de sannolikt på riktigt tror på sin sannolikt felaktiga teori. Varför blir det så? Uppmärksamhet, önskan att en är någon? Det är väldigt intressant. Samtidigt kan ju någon av dem faktiskt ha rätt. Ur ett psykologiskt perspektiv en väldigt intressant dokumentär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0