Milano

Det är bråda dagar här i Italien. Idag blev det en sväng till Milano som ligger någon dryg timme från Brescia om en tar det billiga lokaltåget.
 
Milano känns det som att jag tänkt åka till många gånger, främst för att det varit enkelt och billigt att åka dit från Sverige och för att det finns möjlighet att titta på fotboll där, men det har aldrig blivit av. Nu idag var jag dock där några timmar :-).
 
Jag tänkte främst åka till Milano för att kika på Duomo di Milano, men sedan när jag läste på lite såg jag, och på sätt och vis även då kom ihåg, att Leonardo Da Vincis "Nattvarden" finns i Milano. Var visste jag inte, och det vet jag knappt nu heller för namnet är så intetsägande, i en sidobyggnad till kyrkan Santa Maria delle Grazie.
 
Vi börjar med "Nattvarden", för det måste väl vara världens mest kända målning efter "Mona Lisa"? Sak samma... Det var rätt lugnt med turister kring Santa Maria delle Grazie, sannolikt både med anledning av covid-19 och att det kanske inte är högsäsong. Det kändes lite som förr, då det var lite lugnare med turister. Nuförtiden brukar det ju vara helt galet överallt. Jag hade dock köpt en förköpsbiljett utifallatt, men det var inga köer överhuvudtaget till biljettförsäljningen.
 
Det hela gick sedan ut på att en fick se "Nattvarden" under ungefär 15 minuter, och det med 10-20 andra personer. En fick även ta bilder utan blixt. Personligen tyckte jag därmed att det var riktigt bra. Ingen trängsel och jag kunde ta hur många bilder jag ville. En mycket trevlig upplevelse alltså.
Det är väl en något respektlös bild, så sorry Da Vinci, men jag tyckte det var lite kul :-). Jag heter ju ändå Andreas, och min namne är väl med på målningen?
 
Sedan gick jag till Duomo di Milano, som jag förvisso redan hade gått förbi, men nu gick jag in. Det var samma där att det var väldigt lugnt och det gick väldigt fort att köpa biljett. Duomo di Milano är grotesk, den är enorm, och extremt utsmyckad med detaljer. Det måste ha kostat skjortan och lite till att uppföra den. Samtidigt som jag blir lite arg och ledsen över att det slösats så mycket pengar och resurser på en "meningslös" byggnad är jag ändå tacksam över att det uppförts sådana magnifika byggnader som fortfaradne går att besöka. Som synes är jag något ambivalent :-).
Duomo di Milano, mäktigt med alla detaljer, men som förvisso inte syns på den här bilden :-). Fin inuti också, men där var den lite som alla stora katedraler. Visst är det så det är tänkt, ju större katedral ju gladare blir gud? Galen tanke, jag vet inte riktigt vad gud ska ha stora byggnader till så att säga?
 
Till sist kikade jag lite i den närliggande Galleria Vittorio Emanuele II, och den var ju mäktig, men kommers tilltalar mig föga.
Fint är det, men inga märken för mig :-).
 
Så mycket mer hann jag inte se och uppleva i Milano. Tågstationen var förvisso mäktig den med, och metron verkade fungera bra. Det var även tre personer som frågade mig om vägen på italienska, så jag kanske passar in i Milano ;-).
 
Har jag skrivit mäktig fler gånger i något annan inlägg, tveksamt :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0