Bokminnen

För några dagar sedan hade jag ingen bok att läsa. Det gjorde att jag tog en av Valles böcker; "Tio små negerpojkar" av Agatha Christie. Det är sannolikt en av världens mest kända deckare och går rätt snabbt att läsa med sina ca 200 sidor.
 
Jag läste boken första gången, som jag minns det, i mellanstadiet. Nu många år senare känns det som att jag läste väldigt mycket på den tiden. Det var mycket Bröderna Hardy, Tre Deckare, Fem-böckerna, Sherlock Holmes och givetvis en del Agatha Christie. TV och dataspel fanns även då, men jag måste ha roats mycket av böcker ändå. Förvisso fanns inte smarta telefoner så att jag kunde vara uppkopplad på internet hela tiden, vilket säkert gav en del tid till läsande av böcker istället.
 
Att nu läsa "Tio små negerpojkar" 25-30 år senare blev så klart en tripp in i minnet. Jag är förvånad över hur mycket jag faktiskt mindes av boken. Av själva intrigen var det mesta bekant och en hel del klara minnen. Jag antar att boken satte avtryck när jag läste den första gången. Något jag däremot helt hade glömt bort var bokens moraliska lager gällande att de som mördades hade orsakat andras död, även om det kanske inte kan räknas som mord. Den delen kändes ny när jag läste boken nu igen. 
 
I övrigt är det en väldigt bra bok. Självfallet är mycket i den orimligt, men allt är snyggt upplagt vilket gör boken fängslande.
 
Vi har även sett "After the Wedding". En film med en något för intrikat intrig för att det ska bli bra. Det är även på något sätt för tydliga "krockar" mellan rik och fattig för att det ska kännas rimligt. Sedan är det bra skådisar som även gör ett bra jobb, men det räcker inte riktigt. Filmen ger en ambivalent känsla av avsmak och misslyckande. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0