Nationaldag

Att det är Sveriges nationaldag idag rör mig inte så mycket. Det är lite svårt för oss svenskar att ha en speciell dag att fira. Jag känner inte att det finns något i den svenska historien som ger en tydlig nationaldag.
 
En riktigt bra och solig vecka har det varit. Det började med att jag fick besöka Kronobergshäktet, vilket väl inte är alla förunnat :-)? Jag tycker ju sådant är lite intressant.
 
Nu i helgen har vi varit runt en del i Sthlm. Igår gick vi ned och tog en titt på Bällstaviken och idag har vi varit i Rålis, på Långholmen och i Tantolunden. Att gå runt idag i det mer eller mindre perfekta vädret var en ynnest.
 
I övrigt har jag haft lite tid att se några bra dokumentärer.
 
"I am Alfred Hitchcook" säger sig självt vad den handlar om. Det var ett tag sedan jag såg hans största filmer, kanske är dags att se om ett par? Hursomhelst är det jag främst tar med mig från dokumentären att Alfred var rätt risig mot många av de kvinnor han arbetade med.
 
"Rasprofilerad" handlar om situationen utanför Malmö när en man blev avvisad från ett tåg och det hela filmades. Det blev en rätt stor grej när det begav sig, och nu har ett filmteam försökt få fram "sanningen" bakom, vilket de misslyckas med eftersom en aldrig får reda på själva upprinnelsen till det hela. Det är tydligen en dispyt mellan en kontrollant och han som blir avvisad som är själva grunden till allt, men det får en som sagt inte direkt veta något om. Det hela slutar därmed i att just ingenting nytt kommer fram, och de olika lägren i frågan om vad som var rätt och fel kommer nog inte ändra sina ställningstaganden. Personligen är jag för dåligt insatt för att bedöma när en polis får gripa en person. I det här fallet ser det dock ut som att det är flera personer som strular till det ungefär samtidigt, vilket gör att det blir som det blir. Hursom, en rätt meningslös dokumentär.
 
"Partiledaren som klev ut i kylan" om Håkan Juholt är väldigt fin, och det beror på Håkan som verkligen är likeable. Jag har lite svårt att bedöma hur allvarliga hans misstag var som gjorde att han fick sluta som partiledare, men som person, även om jag inte tror vi delar så mycket ideologiskt, framstår han som en riktigt go gubbe :-). En dokumentär väl värd att se.
 
"Roy Andersson - Being av human person" - Att Roy var/är typ alkoholist visste jag inte om, inte heller att han spelade in typ allt i sin egen studio på Östermalm. Måste gå och ta en pizza på restaurangen där mittemot någon dag :-). Nu var det länge sedan jag såg någon av hans filmer, men är kanske även här dags igen. De senare är ju lite speciella.
 
"Eritrea - Det ofria landet" - För oss som jobbar på Migrationsverket var det inget nytt under solen. För andra är det säkert en intressant dokumentär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0