The Truman Show och true crime

Igår kväll såg vi om "The Truman Show". Det var säkert över 20 år sedan jag såg den sist. Det var inte mycket detaljer jag mindes från filmen. Svaga minnen säger mig också att jag inte tyckte att "The Truman Show" riktigt hade uppfyllt färväntningarna och att jag hade velat ha ännu mer av Trumans experimenterande av att förstå att han var i en låtsasvärld. När jag såg filmen nu tyckte jag dock att det var en riktigt bra film och att hans experimenterande med sin verklighet var fullt tillräcklig. Minnen är fragila och en förändras som människa, vilket alltid gör det spännande att se om saker.
 
Jag såg även klart true crime-serien "Utpekad" igår. Den handlar om en kille som blev utpekad av ett litet barn för våldtäkt. Han blev sedan dömd efter en svag polisutredning och rättslig process. Det här med att lyssna för mycket på barn har gått åt helvete många gånger förut, tänker främst på häxbränningar och satanistanklagelser. I det här fallet är det dock eventuellt inte ljugande barn som är problemet, utan att en annan person har våldtagit barnet. Tyvärr får en aldrig reda på sanningen även om den person som först blev dömd sedan frias. Det mest intressanta med dokumentären är nog ändå hur många det är som ger stöd åt den dömda killen innan de egentligen vet så mycket främst för att han verkar vara en bra kille. Det klassiska att vi tror att saker är på ett sätt bara för att vi vill att det ska vara så.
 
Jag såg även dokumentären "Pornfluencers". Den handlar om hur människor säljer naket och sex på nätet till sina följare. Här är det också väldigt polariserat och uppenbart att många av de som intervjuas sitter fast i sina egna verkligheter. Det blir tunnelseende. Det finns bara en väg att gå, allt annat är fel så att säga.
 
Jag har även lyssnat på P3 Dystopias avsnitt om dumhet, vilket jag rekommenderar alla att lyssna på. Speciellt på slutet när de tar upp att intelligens och utbildning inte nödvändigtvis skyddar oss mot dumhet. Det kan snarare bli tvärtom, att vi utbildat oss i något och sedan införlivar den så kallade kunskapen i vår identitet, vilket sedan gör det väldigt svårt för oss att se utanför våra egna boxar. Det är sådant som framgår tydligt av det jag skrivit i de tidigare två styckena. Det är även därför det är så jobbigt att prata med personer som internaliserat godhet eller diverse ideologier.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0