Analysera Liverpool

När jag analyserar fotboll är det sällan på ett brett underlag med anledning av att jag typ bara tittar på Liverpool, det blir därmed svårt med jämförelser, men jag ska försöka mig på en analys ialf.
 
Varför går det nu så dålligt, sex förluster på hemmaplan i rad. Det är ju galet!
 
Om vi börjar med skadorna i backlinjen, så är det givetvis de som är den största anledningen, men det är inte allt. Utan Van Dijk och Matip så har Liverpool inte mycket att hota med i luftrummet. Alla offensiva hörnor blir verkningslösa, de andra spelarna blir lätta att markera bort. Hade en kunnat räkna med innan säsongen att både Van Dijk och Matip skulle bli skadade? Knappast, men att både Matip och Gomez skulle bli skadade var nog knappast överraskande, även om det nu blivit längre skador än vad en kunde förutse.
 
När vi sålde den mediokra Lovren i somras var tanken att Fabinho skulle hoppa in som mittback i ett värsta fall scenario. Det var märkligt tänkt. Att både Matip och Gomez skulle vara skadade från och till borde inte kommit som någon överraskning, att då Fabinho skulle få hoppa in som mittback relativt ofta, borde ha varit med i beräkningen.
 
Det är här det börjar skita sig på riktigt enligt mig. Nu har vi alltså inte något hot i luftrummet framåt, inga mittbackar, och spelar med Fabinho och mer än mediokra 5-7 val som mittbackar. När Fabinho nu inte finns på mittfältet har vi inte heller någon defensiv mittfältare av klass. Jag vet inte om det var tanken med Thiago, men jag tror inte det. När Fabinho är borta från mittfältet finns det inget skydd för den svaga backlinjen, vilket gör att det blir ännu sämre bakåt.
 
Om vi nu hade tänkt att ha Fabinho som reserv-mittback borde vi haft en bra defensiv mittfältare i reserv, vilket vi inte har. Det blir en form av domino-effekt. 
 
Utöver det här börjar Firminio ta slut som toppspelare, om han nu någonsin varit det. Jag har aldrig riktigt sett den storhet i honom som alla andra ser. Han är nu ialf rätt värdelös, och det samtidigt som Mané helt tappat självförtroendet och också kanske farten? En Mané utan fart och explosivitet är inte mycket att hurra för, men i hans fall tror jag mer att det är en formdipp och för mycket fotboll, Han behöver vilas lite.
 
Framåt finns sedan inte så mycket att laborera med. Origi är ett mysterium, men han är inte tillräckligt stabil för att spela i Liverpool, och vad är tanken med Shaqiri? Var ska han spela egentligen? När Jota nu varit skadad har det inte funnits någon som kan avlasta de där framme på ett bra sätt. Fast allra viktigast är att det inte finns någon stor target-spelare i hela truppen, en person som kan ta Firminios plats och vinna lite långbollar. Det känns som en miss gällande sammansättningen av truppen. Utslitna och för få spelare av klass framåt tillsammans med att vi inte heller kan hota i luftrummet med mittbackar gör att anfallet lätt går i stå. Att Keita varit skadad och att Thiago floppat har också gjort att mittfältet inte kunnat hjälpa till med mål framåt.
 
Även om Liverpool varit riktigt bra de senaste två säsongerna tycker jag det rätt ofta sett riktigt risigt ut när några av toppspelarna inte spelat eller varit skadade. Det har varit tur att vi klarat oss från långa skador under de senste två säsongerna, nu när det har hänt har det visat sig att truppen är för tunn.
 
Summa summarum är att truppen är för slimmad, så det blir svårt att rotera, och när toppspelarna inte spelar får rätt mediokra spelare hoppa in. Det leder både till trötthet bland de spelare som får spela hela tiden, speciellt som den här säsongen, och att laget lider väldigt mycket när det blir skador. Så även om oturen med skador är en stor del, så har Liverpool som klubb mycket sig själva att skylla gällande hur truppen är sammansatt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0