Kungliga slottet igen!

Vi börjar dock i en annan ände idag igen. Igår såg vi "The Talented Mr Ripley". Det måste vara ialf 15 år sedan jag såg den sist. Som jag minns det hade jag lånat den på DVD av Robert. Jag minns det också som att jag uppskattade filmen då, vilket förvisso vore konstigt om jag inte hade gjort eftersom det är en bra film. Nåväl, när vi nu såg den igår blev den än mer intressant med anledning av allt foto från Italien och Rom. Nu kände jag, och vi, igen oss från många scener i filmen, vilket så klart gjorde det extra intressant. Jag gillar sådant nästan fånigt mycket :-).
 
Nu till huvudtemat. Efter att jag sett alla dess dokumentärer om det svenska kungahuset upptäckte jag att jag hade missat en del grejer runt Kungliga slottet, eller Stockholms slott, så därför var jag där idag igen. Jag gick först en guidad tur i representationsvåningarna innan jag gjorde massa annat på egen hand. Den guidade turen var helt ok, jag tyckte dock att guiden var lite jäktad, men det är ändå alltid roligare med en guide. Självklart var det en del "ny" information, men rummen var desamma som jag och Valle gick igenom för ett år sedan.
Här kunde jag dock inte minnas att jag hade varit förut. Här sover stadsöverhuvuden osv som hälsar på i Sverige. Exempelvis har Bettan II, Prins Philip och Charles sovit här som jag förstår det. Det är ändå lite kul :-).
 
Men det var inte slottet jag främst hade som avsikt att besöka den här gången, men det ingick i biljetten för det andra, det var därför det blev ett återbesök.
 
Jag besökte bland annat Slottskyrkan som jag inte trodde var öppen för vanligt folk, utöver när det är typ gudstjänst, men där hade jag fel. Jag kan ju tycka att det är onödigt med en kyrka i ett slott, men då måste jag nog tycka att rätt mycket annat är onödigt i ett slott också :-). Kyrkan var dock inget i hästväg.
 
Efter lite käk på Stortorget gick jag till Skattkammaren som var själva grejen för dagens sightseeing. Jag kände inte till att det gick att gå och se kungahusets gamla kronor med mera innan jag såg de där dokumentärerna om kungahuset. Skattkamammen är rätt liten, och där finns inte så många prylar eller kronor, men den som gäller finns ju där och har varit samma sedan Erik XIV.
Sveriges kungakrona. En fin pryl! Det är dock inget som bärs av svenska monarker längre, de verkar anse det som lite förlegat.
Här är drottningskronan!
 
Till min förtjusning var det numera ok att ta foton av föremålen, vilket inte hade varit ok tidigare. Det blev till och med en kylskåpsmagnet med hem på kungakronan :-).
 
I biljetten ingick även inträde till Museum Tre Kronor om det förra slottet som brann ned. Det var säkert intressantare än vad jag uppfattade. Jag upplevde det mest som lite rörigt. 
Så här ska slottet Tre kronor ha sett ut innan det brann ned ialf. Delen till vänster klarade sig och är nu en del av dagens slott.
 
Sist och även sämst besökte jag även Gustav III:s antikmuseum. Där finns en massa skulpturer han köpte in för vad jag antar statens pengar. Han hade säkert någon anledning till det, han samlade väl. Att titta på det upplevde jag ialf inte som överjävligt intressant.
Några av skulpturerna.
 
Det var ungefär det jag hann med idag. Igår blev det även lite bad med anledning av värmen, men inget med det idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0