Archive 81

I mild feberyra såg jag serien "Archive 81". Den handlar om en snubbe som får i uppdrag att restaurera gamla videoband, och det visar sig att det som finns på banden har med en demonkult att göra. Serien har en rätt creepy känsla hela tiden och det är inte så många "jumpscares". Serieskaparna litar på att manuset ska vara skrämmande nog, vilket det är. Det är dock vissa delar i manuset som jag inte riktigt greppade. En sådan grej är att de som restaurerar de gamla banden börjar se demoner i banden, det hängde jag inte med på. Jag antar att det förklarades, men det är en del sådana saker som känns otydliga i serien.
 
Skådespeleriet är överlag så där. Serien är på Netflix så castingen känns som vanligt onaturlig, men väldigt korrekt. Jag undrar om Netflix någonsin funderar över att de sällan har "vanliga" människor i sina huvudroller? Det är ofta genomtänkt i kön och hudton, men att exempelvis ha en lönnfet videonörd som huvudroll, det går inte. Snyggt ska det vara, vilket även gäller den kvinnliga huvudrollen. Det ger en ambivalent upplevelse och en känsla av konstgjordhet.
 
Slutet är öppet, och en förstår inte riktigt vad något handlar om. Jag antar att tanken är att spela in fler säsonger, eller så är det bara som så många gånger förr, att manusförfattarna inte riktigt får ihop det.
 
Nu har jag kanske låtit lite gnällig, men på det stora hela är det en helt ok serie, och det är ju inte så att det vimlar av rysarserier.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0