Tyrannens Tid

Först och främst är jag mycket bättre nu, jag har dock inte fått något covid-test, så jag gjorde kanske fel i beställningen, eller så är det något annat bekymmer. Kommer det inget test skiter jag i det.
 
När jag fyllde år fick jag Magnus Västerbros "Tyrannens Tid" om tiden under Karl XII krigsår. Först nu har jag hunnit läsa ut den, och det var en utmärkt bok. Historieböcker som handlar om en person, brukar ju främst handla om den personens gärningar. Den här boken handlar dock i första hand om hur livet var i Sverige för folket under tiden Karl XII var runt och krigade i stora delar av Europa. Det är alltså inga detaljerade beskrivningar av slag osv utan främst utdrag från brev med mera skrivna av vanliga medborgare i Sverige. Jag tycker att det blev ett mycket bra upplägg vilket som sagt gjorde boken mycket läsvärd.
 
Det är knappast något nytt, men den här boken belyser verkligen vilket helvete det var att leva som vanlig medborgare i Sverige under den här tiden, och kanske speciellt som man. I princip alla män i vapenför ålder tvingades ut i krig, och det betydde oftast en för tidig död. Utöver det drabbades Sverige av pestutbrott, vilket förvisso drabbade alla lika hårt. Jag brukar ofta tänka på hur himla bortskämda vi är med de liv vi lever nu och hur alla små problem blir så stora nuförtiden. Jag har inget emot dagens alla rättigheter och bekvämligheter, men det som många problematiserar nuförtiden blir för mig nästan svårt att greppa i jämförelse med hur illa det skulle kunna vara. Det är som att vi hela tiden måste framåt och aldrig kan stanna upp och känna hur bra vi har det.
 
Jaja, kontentan av boken är ialf att Karl XII var en tyrann som terroriserade sitt eget folk genom sina krig. Det men anledning av höga skatter för att finansiera krigen och stort uttag av män till krigen. Det ska dock påpekas att Karl XII inte startade något krig, men han hade sannolikt kunnat få fred många gånger om han hade önskat det.
 
När jag läst klart boken såg jag även om avsnittet ur Hermans historia om Karl XII. Det är gamla avsnitt, men jag gillar dem, och kan åter rekommendera dem för den som är historieintresserad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0