Strindberg

Nu verkar det fungera igen. Jag måste säga att jag känt viss abstinens över att inte få skriva av mig. Det är trots allt en vana som sträcker sig från 2005 och framåt.
 
I söndags hälsade jag på hemma hos August Strindberg. Lägenheten där han bodde de sista åren i sitt liv finns kvar och är numera ett museum. Jag hade ingen aning om att det existerande förrän förra veckan då jag var på Nordiska museet och läste om det där. Det är väl något alla känner till, men att lära sig och uppleva föder alltid mer som en vill lära sig och och uppleva.
 
August Strindberg är ingen författare eller person jag har någon särskild relation till. Jag har förvisso läst "En dåres försvarstal" och jag har beställt "Röda rummet", men mer är det inte. Jag har däremot en fäbless för att vara på samma ställen där för historien viktiga personer varit och verkat. ...jo just, jag såg "Hemsöborna" med milt intresse för ett par år sedan.
 
Vid mitt besök på museet gick jag en guidad tur som var riktigt bra. Vi var bara några stycken som fick gå runt i Strindbergs gamla lägenhet och bibliotek. Informativt och mysigt.
I den här sängen dog August Strindberg, 1912, samma år som min farmor föddes, i sin lägenhet i Bllå tornet på Drottninggatan i Sthlm. Lite morbitt, men mest fängslande på något sätt.
 
Jag var väldigt nöjd med mitt besök måste jag säga. Det hela kostade även bara 125 kronor med guidning.
 
Sedan passade jag på att ta en tur genom "Brunkebergstunneln". För många sannolikt bara en tunnel, men för mig spännande. Bara grejen att bygga en flera hundra meter lång gångtunnel. Känns lite onödigt, men samtidigt kul :-). Sedan är det lite spännande med ganska trånga tunnlar.
Visst finns det något med den här tunneln!? Det är väl inte bara jag som finner den spännande :-)?
 
Det sista jag gjorde på min lilla söndags-sightseeing var att kika på S:t Johannes kyrka. Främst för att den ligger i närheten av tunneln, så det passade bra. Den var dock avstängd på grund av problem med konstruktionen, så jag kunde inte gå in. Det var ialf staket runtom, så jag gissar att det inte gick att gå in.
Jag ser väl lite autistisk ut med mina lurar, men kyrkan är rätt mäktig trots allt.
 
I lördags käkade vi indiskt vid Hornsbergs Strand. Fint, men rätt ocharmigt område. Maten tog sin tid att få, men smakade gott :-).
 
I torsdags blev det årets första bad i Sverige för mig i Huvudsta. Det har jag sagt förut, men det är skönt att bo på ett sådant sätt att en kan cykla några minuter för att bada, trots att vi faktiskt bor rätt dåligt till när det gäller badmöjligheter, men 10 minuter på cykel så kan vi doppa oss i Mälaren.
Inte brunast i stan, men det var en härlig kväll för ett dopp!
 
På vägen hem stannade vi till i Huvudsta centrum, var inte det charmigaste jag sett.
 
Idag kikade vi även på en lägenhet i Årsta. Lite för risig, och lite för tidigt för oss att köpa, men sannolikt klyftigt att börja kika lite mer på lägenheter.
 
Det får räcka för nu :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0