Något annat

Solen skiner. Jag fastnar dock hela tiden framför datorn och uppdaterar Twitter och annat gällande vad som händer i Ukraina. Det är svårt att känna att vi inte sviker Ukraina.
 
Det var dock inte det jag tänkte skriva om nu. För en tid sedan läste jag ut "Saltets pris" om svenska slavar i nordafrika under 1600 - 1700-talen. Boken är i brist på ett bättre ord väldigt vetenskapligt skriven och därmed inte så lättläst. Det är ideliga hänvisningar till källmaterial, vilket gör läsningen lite träig. Jag brukar förvisso kritisera motsatsen, när böcker om verkliga händelser är för litterära i sin ton. Jag är aldrig helt nöjd tydligen :-).
 
Gällande innehållet så var det diverse länder i nordafrika som bland annat hade som inkomstkälla att kidnappa kristna europeer för att kunna sälja tillbaka dem till deras hemländer. Uppfattningen jag får är att det var det främsta målet, inte att i första hand ha dem som arbetskraft. Många blev dock kvar i många år i slaveri och kunde säljas mellan olika ägare. De svenska slavarna verkar dock ha behandlats någorlunda väl, vilket jag antar beror på att de hade ett värde vid en försäljning till hemlandet. En slav är en slav, men det blir inte helt rättvist att jämföra de svenska slavarna i nordafrika med exempelvis slaveriet i Nordamerika. Det var dock en stor grej i Sverige när det begav sig.
 
Något jag reagerade på var att svenskarna i sina brev och rapporter menade att kvinnorna i det islamska nordafrika behandlades dåligt. Det är intressant med tanke på att även svenskarna generellt var mycket religiösa på den här tiden.
 
I övrigt var det inte så mycket jag reagerade över gällande boken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0