Ibland går det fort...

I helgen läste jag nästan i sträck ut boken "Klanerna - den systemhotande brottsligheten". Det var punkt efter punkt som bekräftade min upplevda verklighet, men vi backar ett par steg nu. 
 
Boken är typ skriven i reportage, och hänger inte helt ihop, men allt är väldigt intressant. Det är nästan som att läsa ett magasin, men att alla artiklar handlar om samma sak. Boken är inte heller särskilt mycket mer omfattande än ett större magasin heller, med sina knappa 200 sidor.
 
Det jag menar med punkt efter punkt är att mycket av det jag tänker är fallet, men där jag inte riktigt är säker, tas upp som exempel i boken. Främst är det släktbaserade nätverk som konkurrerar genom att de delvis finansieras av illegalt intjänade pengar, och där deras struktur kan skrämma bort konkurrenter. De använder dessutom arbetskfraft som är billig eftersom arbetskraften gör vad som helst för att få ett permanent uppehållstillstånd. Exempelvis betalas delar av lönen tillbaka, eller till och med att arbetstagaren får betala för att jobba. Det kan även vara så att arbetstagaren får sälja knark vid sidan av för att finansiera sin anställning. En annan sak är att mer eller mindre lagliga släktbaserade företag plockar in släktingar för att arbeta osv osv. 
 
Mer uppseendeväckande information, om än inte förvånande, var den om hur exempelvis familjerna Johnson och Wallenberg utnyttjade billig utländsk arbetskraft för att bygga upp sina rikedomar. Det gick kanske inte att göra på något annat sätt, men den på ytan humanistiska borgerligheten är för mig ofta främst väldigt unken. 
 
Mer typiskt är reportagen i boken om hur nätverken tjänar pengar på att lura folk. Honey traps i olika former osv.
 
Som jag brukar säga, en bok som fler bör läsa. Den är inte agenda-politisk, den slår åt alla håll. Det är en inblick i verkligheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0