Helt vanliga män

Nu mötte Liverpool som jag skrev tidigare under dagen nykomlingarna Ipswish, men det såg rätt bra ut. En trevande första halvlek, men utan stora hål bakåt som kunde uppstå med Klopps höga backlinje. Andra halvlek såg däremot riktigt bra ut och Liverpool körde över Ipswish. För att se matchen var jag tvungen att skaffa Amazon Prime. Jag har en månad gratis, så jag skulle kunna avsluta nu, men det kommer jag säkert inte att göra. Smart av Amazon Prime att ha monopol på att visa vissa matcher.
 
Det var dock inte fotboll jag tänkte skriva om, utan något som är mycket allvarligare. I veckan har jag läst Christopher Brownings klassiker "Helt vanliga män: reservbataljon 101 och den slutgiltiga lösningen". Det är en bok som tagits upp i några poddavsnitt jag lyssnat på och som jag försökt köpa fysiskt tidigare, men då har upplagan varit slut. Nu beställde jag för en tid sedan den till min Kobo istället. Mycket intressant bok. Författaren följer reservbataljon 101 som under andra världskriget dödade tiotusentals judar på olika platser. Det trots att de var mer eller mindre vanliga män utan direkt tidigare krigserfarenhet. Alltså de var inte luttrade soldater som tappat all moral utan främst medelålders poliser från Hamburg som kallats in till armén och där fick i uppgift att döda mängder av judar. Det främst genom arkebusring på nära håll, men de hjälpte även till att transportera judar till utrotningslägren. De var inte heller tvungna att delta, utan fick till en början ialf möjlighet att avstå från själva dödandet. Även senare när det eventuellt kunde uppfattas som att de var tvingade att döda blev de aldrig straffade om de vägrade. Trots det fortstatte deltagarna i bataljonen dödandet.
 
Browning försöker förstå varför det blev så, och kan inte ge något entydigt svar, men krigssituationen, lydnad, grupptryck, avhumanisering av offren, karriärjakt och antisemitism spelade in. Browning menar dock att de som var med i rerervbataljon 101 till en början inte var speciellt antisemitiska, alltså att dödandet inte bara går att förklara ur den aspekten.
 
En mycket otäck, läsvärd och intressant bok. Jag kastar mig nog rätt ofta med det, men det här är en bok som alla borde läsa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0