Skultuna och Västerås

Idag har jag farit runt en del. Det med hjälp av tåg och buss.
 
Jag har under en tid funderat på att besöka Skultuna Messingsbruk. Det för att det är ett av världens äldsta fortfarande aktiva företag och för att jag antog att det borde vara rätt vackert där bruket ligger. Jag tror det var en kollega på jobbet som för en tid sedan nämnde något om det här, men det främst för att det låg nära Västerås och för att det gick att köpa outlet-grejer där. Att då kombinera ett besök till Skultuna med att besöka Erik XIV och domkyrkan i Västerås har därmed känts som en trevlig liten tripp under en tid.
 
Sagt och gjort, idag blev det av.
 
Tåget till Västerås var försenat, vilket ledde till att det blev stressigt att hitta bussen till Skultuna. Jag sprang runt lite där på stationen i Västerås, men precis innan bussen gick hittade jag den :-). 
 
Vid busshållplatsen i Skultuna var det riktigt dystert med tråkiga byggnader, och på vägen mot bruket blev det inte mycket bättre. Jag gick igenom ett område med låga fula miljonprogramshus. De finns typ överallt, men de passar extra illa in på landsbygden. Nåväl, framme vid bruket var det vackert med gamla industribyggnader och den idylliska Svartån.
 
Jag käkade på bistron och kikade lite på museet samt gick runt i de två olika outlet-affärerna som finns på området. Jag vågade inte köpa något utan Valle, men det fanns en hel del intressant :-).
Skultuna bruk. Det hade varit kul att köpa något, men det får bli någon annan gång :-).
 
När jag kände mig nöjd tog jag bussen tillbaka till Västerås för att besöka domkyrkan.
 
Även om Västerås är en ovanligt ful stad var för mig området runt domkyrkan överraskande vackert. Förutom den mäktiga domkyrkan är det mycket fina trähus i området.
 
Jag hade planerat att gå en guidad visning i domkyrkan 15.30, och jag hann till den med rätt gott om tid. Guidningen var gratis, höll på en timme och var riktigt bra. Till en början var det bara jag, men under guidningen anslöt det några till. Jag kan säga mycket om svenska kyrkan, men att erbjuda gratis guidningar av den här kvaliten var något extra! Jag fick bland annat lära mig att det var vanligt med grav likstank i kyrkorna när människor begravdes inne i kyrkorna, att epitafium är någon form av minnestavla över en död person och att när Åbo domkyrka fick frågan om inte Karin Månsdotter borde begravas i Västerås tillsammans med Erik XIV, svarade de att domkyrkan i Västerås kunde skicka Erik XIV till dem istället. Antar att det var skämtsamt, men kul :-).
Jag och Erik XIV :-).
Den stora domkyrkan.
 
På vägen hem var tåget försenat igen, den här gången lite mer. Det hade tydligen varit någon polisinsats tidigare under tågets gång. Varför är jag inte förvånad..? I övrigt var det dock en mycket bra dag.
 
Nu får vi se vad jag hittar på imorgon :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0