Aliens

Av lite olika anledningar kom jag inte iväg till gymmet under morgonen. Det är mycket folk under mer konventionell dagtid, och då är det jobbigt att vara där. Antar att jag kommer iväg i eftermiddag, eller ikväll... Vi får se.
 
Igår kväll såg jag "Aliens". James Camerons uppföljare till den utmärkta filmen "Alien". Också en film jag sannolikt såg under min tid som student i Örebro. Det jag mindes från då var att "Aliens" var mer av en action-film än en skräckfilm, och att filmen inte gjorde några större avtryck på mig. Nu när jag läste på lite om filmen innan jag såg den igen märkte jag att den fått bra recensioner och att den även har höga betyg på IMDB. Det förvirrade mig en aning, främst för att jag själv inte kom ihåg den som speciellt intressant. Med förhoppningen att jag mindes fel såg jag då om filmen igår kväll med stor tillförsikt.
 
Om jag blev besviken sist jag såg "Aliens" minns jag inte, men det blev jag en aning nu. Som sagt höga betyg och regisserad av James Cameron, det borde vara ett recept på uppskattning från min sida. Men, njae... Det är inte en dålig film, det är ett hyggligt hantverk och bra underhållning, men det är för mycket som stör. Barnet, Bill Paxton och en sminkad latinobrud gör nästan filmen outhärdlig att se. Det skriks alldeles för mycket och den realistiska tonen från "Alien" har gått över i fräsiga one-liners och annat i "Aliens". Det senare passar i mycket annat, men inte här, ialf inte som uppföljare till "Alien". Någon recensent skrev att "Aliens" var lite som en b-film som Sigourney Weaver räddar upp, och det håller jag med om. Filmen hade i mitt tycke blivit mycket bättre om den mer seriösa, och därmed realistiska tonen, vidhållits från "Alien". Det finns även en del annat jag skulle kunna kritisera gällande fysikens lagar osv, men fiktion måste få finnas också :-). Något som är intressant, och även dåligt är att "Aliens" är nästan likadan som "Alien". Flera avgörande delar av berättelsen är likartade. Det gör att en aldrig blir överraskad av "Aliens".
 
Nu sitter jag typ och känner att jag är konstig som inte förstår att "Aliens" är en jättebra film :-).
 
I söndags kväll såg jag dessutom "Alien: Covenant". En film som tydligt försöker komma över bristerna från "Prometheus", men som lämnar färre avtryck i minnet än dess föregångare. Den är även som en hygglig brygga mellan "Prometheus" och "Alien", även om jag tycker att den även rör till det en del i den övergripande berättelsen. Jag har svårt att se att jag kommer minnas särskilt mycket från "Alien: Covenant" om ett par år.
 
Nää, ska jag ta tag i den här dagen, och inte bara sitta i soffan?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0