Bystad

En mycket intressant och något omtumlande helg. Hem kom jag igår runt 22.00. Det blev därmed lite sovmorgon idag, men jag har alldeles för mycket flex, så det var nog rimligt på flera sätt.
 
När jag läste "Karolinerna" fick jag slå upp ordet "fatbur". En fatbur är en gammal byggnad där kläder och annan dyrbar egendom förvarades. På sätt och vis borde jag redan ha känt till vad en fatbur är eftersom ordet i sig länge varit för mig bekant genom olika gatunamn, men det var nog först nu jag kollade upp det lite närmare. När jag kollade upp det visade det sig att en av Sveriges äldsta och bäst bevarade fatburar finns i Närke, och det vid Bystad herrgård utanför Kilsmo.
 
Med anledning av det tog jag mig en tur till Bystad herrgård i solskenet igår. Det visade sig vara en mysig plats. Det kändes verkligen som en byaktig stad. På området finns så klart herrgården, men även flera andra hus, en kyrka, fatburen och en väldigt lummig och skuggig miljö. En riktigt nice plats. Själva fatburen låg dessvärre bakom ett elektrifierat stängsel där det gick runt tjurar, så jag vågade inte gå så nära. Hela området är dessutom privat. Jag frågade en kvinna jag mötte där så att jag inte trampade in på någons privata gräsmatta, men jag frågade inte hur jag skulle kunna komma innanför det elektrifierade stängslet :-).
Närmare än så här kom jag inte, men det räckte ändå ganska bra. Vacker fatbur!
Herrgården har sin charm den också!
 
På vägen hemåt körde jag igenom Kilsmo. Jag funderade på om det kanske fanns något gammalt stationshus där, men det fanns det inte. Det var dock uppenbart att det funnits ett stationsområde tidigare, men nu var det inte mycket att se.
 
Tillbaka i Hallsberg igen kom härliga faster Birgitta på besök med en sällskaplig hund, och vi tittade på gamla bilder av släktingar och annat som hon hittat i sin släktforskning. Hon berättade också en del om farfar som inte var av det mest positiva slaget. Det var så pass att jag inte vet om jag vill veta mer...
 
Det blev en helg som blev lite mer än vad jag hade förväntat mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0