Regn

Nu har det regnat mer eller mindre under hela eftermiddagen. Det gjorde att jag bestämde mig för att främst vara hemma idag, förutom lite träning och promenad.
 
Jag såg precis England lite turligt vinna mot Slovakien. Jag brukar hålla på England, men här höll jag på Slovakien.
 
Med anledning av att jag varit hemma under dagen har det blivit en del skärmtid.
 
Jag såg de sista delarna av den utmärkta serien "Hall of fame". Det är en serie om stora sporthändelser. Det var intressant att se att Magnus Larsson föreföll vara en sådan härlig snubbe och att han äger en mack i dagsläget, samt minnas tillbaka till att han var typ bäst i världen under en period. Det var tråkigare att se hur illa det gick för Ricky Bruch med anledning av hans intag av anabola steroider, men samtidigt är det viktigt att fler får upp ögonen för vilken jävla skit det där är. Det mest intressanta var avsnitten om Ludmila Engquist och hennes uppgång och fall i Sverige. Hur älskad hon var när hon gjorde allt för att vara svensk, och hur det passade in i den svenska folksjälen. Att "vi" räddar någon som varit ett offer och som tackar genom att hon hon vill vara som "oss". När det sedan visade sig att hon var en fuskare, passade hon inte längre in i den bilden och blev snarare hatad.
 
Jag såg även "Riddarnas intåg" om bayeuxtapeten. En dokumentär jag nog hade sett förut, men som ialf handlar om den kända "tapeten" och vad den visar om Vilhelm Erövraren, Hastings osv. 
 
Med anledning av att Emilie Mengs mördare blev dömd nyligen såg jag den nu rätt gamla serien om den kritiserade mordutredningen - "Mordet på Emilie". Det är nog sannolikt en utredning som hade kunnat göras bättre.
 
Jag har även under de senaste dagarna sett en kortdokumentär vid namn "Vidöppen stad - en romantisk film om Stockholm", men den har jag inte så mycket att säga om :-). Inte heller dokumentären "Älskade Nancy" gav mig något särskilt.

Ingarö

Ny dag, ny plats. Idag tog vi bussen till Ingarö. Valle har en jobbarkompis som är uppvuxen där ute och som sagt till henne att det finns bra badmöjligheter där. Därav ville Valle åka dit, och så blev det. Vi åkte först till Björkvik där det finns en bistro och hyggliga badmöjligheter. Vattnet var dock superkallt så inte ens Valle pallade att bada ordentligt. När jag försökte doppa fötterna lite gjorde det bokstavligen ont :-). En tragikomisk grej som hände under besöket var att Valle blev attackerad av en mås. Hon kom för nära ett fågelbo och blev attackerad i huvudet ett par gånger. När hon sedan försökte komma därifrån trillade hon och fick några små skavsår :-(.
 
Vi tog senare en liten promenad till en annan badplats vid namn Stora sand där det var en rätt stor sandstrand. En rätt tilltalande badplats.
Ont i fötterna efter att ha badat fötterna :-).
 
På vägen hem i tunnelbanan tjafsade några öldrickande eritreaner med ett par arbetare på väg hem från jobbet. Får väl hoppas att det inte blev värre efter att vi gick av.
 
Jag passade även på att läsa klart Agatha Christies Poirot-deckare "The Big Four". En lite annorlunda deckare med Poirot eftersom den inte utspelar sig på en plats utan i hela världen. Den handlar även om internationella brottsnätverk, vilket är annorlunda, men något som jag upplevde som väldigt bra. Jag drogs verkligen in i boken. Överraskande bra!

Surfers

Regnet blev inte så allvarligt som jag hade trott igår. Det var nästan att jag missade det helt. På eftermiddagen åkte vi in till stan för att handla lite och för att äta en tidig middag. Vi tog även en bubble tea på "Yi Fang". Det var länge sedan jag drack en bubble tea, och det här stället var tydligen godkänt av taiwanesiska kontakter :-).
 
Det som var grejen var dock en tidig middag på "Surfers". En restaurang med kinesisk mat som jag tänkt besöka i flera år, jag tror sedan typ 2015. Det har dock varit lite klurigt att få bord, vilket gjort att det tills igår inte hade blivit av. Igår bokade vi ett bord 17.15, men vi kunde sitta i två timmar, så det blev väl nästan vanlig middagstid trots allt.
 
Det blev en riktigt härlig upplevelse. Servitören var glad och trevlig. Maten smakade utsökt, och delvis sköljdes den ned med stark kinesisk sprit, baijiu. Vi tog typ 2 cl var, och jag vet inte riktigt vilken sort det blev, men vissa av dem hade en alkoholhalt på över 50 %. Som "efterrätt" fick vi även en drink som smakade äppelkaka. Bland den godaste drink jag druckit. Vi fick den även på köpet eftersom det hade blivit något fel i någon beställning och den hade blivit över. Servitören kom med den och undrade om vi ville ha den, och vi tackade inte nej :-).
 
Det blev ett riktigt bra restaurangbesök.
 
Det här med regnet, det hade regnat under tiden när vi käkade, men varken innan eller efter, förrän vi kom hem, då kom det en ett par mindre skurar på kvällen.

Radioskugga

Det är lite äckligt väder nu, typ 30 grader varmt med regn och åska i luften, även om inget av det senare har satt igång. Det osäkra vädret har ialf gjort att det inte blir någon sightseeing för mig idag.
 
Under en tid har jag sett den gamla svenska serien "Radioskugga". Det är en serie som gick mellan 1995 och 1997 i sammanlagt 16 avsnitt. Det var inget jag såg när det gick, men jag har ett svagt minne av att Juliana kikade på något avsnitt när det begav sig och att jag blev lite nyfiken på vad det var. Serien kändes lite mystisk, och i mitt minne har den fortsatt varit mystisk, typ övernaturlig. Det stämmer väl delvis, men främst är det en serie om en radiostation i ett litet samhälle i Norrland där det bor en del intressanta karaktärer. Lite Twin Peaks typ, även om det verkar vara en annan serie som är förebild.
 
Det dyker upp rätt många kändisar i serien som Mikael Persbrandt, Johan Widerberg och Maud Adams, men det är Figge Norling som har huvudrollen.
 
Serien handlar inte om något speciellt, det är inget tydligt huvudtema, men det händer finurliga saker och dialogen är genomgående charmig. Trots att serien berör religion, samer osv är det tydligt att det här är en annan tid, i mångt och mycket en bättre tid. Fokus har varit på att göra en härlig serie och det finns ingen ängslighet för vad som bör och inte bör sägas. År 1995 börjar bli rätt länge sedan, men det känns inte så otroligt länge sedan, och även om en, jag, oftast hänger med i förändringarna som sker runt mig, så känns det som att förändringarna många gånger främst är till det mer restriktiva hållet, vilket ibland är bra, men även irriterande och hämmande.
 
Det är väl å andra sidan typiskt, att en blir nostalgisk.

Södra Aros

Idag har jag besökt Nyköping, eller Södra Aros som det kanske hette en gång i tiden. Det var nytt för mig, men låter inte orimligt i relation till de äldre namnen på Västerås (Västa Aros) och Uppsala (Östra Aros). Frågan är om det finns något Norra Aros?
 
Varför har jag då besökt Nyköping? En anledning är att jag inte direkt varit där förut. Jag har förvisso bytt buss på busstationen minst ett par gånger tidigare, men inte mer än så, och då gills det inte i min bok :-). Den främsta anledningen till att jag åkte dit var dock för att jag tänkt göra det under flera år för att besöka Nyköpingshus där Nyköpings gästabud utspelade sig 1317. Det var en rätt stor sak där kungen Birger bjöd in sina bröder till julfest för att sedan fängsla dem. Bröderna dog sedan i fängelset. Hade funkat bra i exempelvis Game of Thrones. Det här har avhandlats i både "Hermans Historia" (som jag såg om nu när jag kom hem) och i "Historiepodden", därav fångade det mitt intresse redan för rätt många år sedan.
 
Som så många gånger förr har det som synes tagit rätt lång tid för mig att genomföra mina planer :-).
 
Tåget tog mig till en vacker stationsbyggnad i Nyköping, men med enkla perronger. Det kändes väldigt lantligt på stationen. Nyköping som stad gav mersmak. Jag tyckte det var riktigt mysigt när jag gick från stationen ned till Nyköpingshus och tillbaka. Många fina hus och inte direkt söndermoderniserat som många andra stadskärnor.
 
Jag hade bokat en guidad tur på Nyköpingshus som skulle handla om gästabudet. Den var gratis och det visade sig att det bara var jag som gick den. Guiden var ung och inte jättekunnig, men han var trevlig och gjorde jobbet så gott han kunde. När turen var klar gick jag ytterligare en tur som var lite mer allmän om Nyköpingshus osv, och på den var jag också ensam deltagare, men här var guiden lite mer insatt. Det känns dock lite märkligt att gå privata turer, även om det på många sätt är bra :-).
Nyköpingshus.
Behmbron i Nyköping.
 
En humörhöjare under dagen var när en man ropade mitt namn från en bil när jag knallade runt i Nyköping. Det var Jesper som hade sett mig :-). Jag visste nog att han bodde i Nyköping, och det hade farit genom mitt huvud under dagen, men oddsen att vi skulle mötas måste ändå ha varit höga :-). Kul var det!
 
I övrigt en dag som började med trevlig frukost med Juliana :-).

Sightseeing på hemmaplan

Idag stannade jag kvar i Sthlm, det främst för att Juliana kommer någon gång under kvällen, och då är det bra att jag är hemma tänker jag :-).
 
Om jag förstått det hela rätt är det nuförtiden inte rätt och riktigt att ha ankelstrumpor till shorts, det ska vara tennisstrumpor. För mig är det viktigt att vara rätt och inne, så därav for jag idag iväg till Stadium för att införskaffa några tennisstrumpor ;-). När jag nu testar dem känner jag mig som en pensionär, men det var inte tanken :-). Det blir säkert bra till slut :-).
 
Efter en väldigt bra pad thai på "Mama Ye's" och ett annat inköp tog jag mig till Hornstull. Det var lite krångligt med anledning av avstängda tunnelbanelinjer, men fram kom jag till slut.
 
Nere i tunnelbanan var det svalt, men uppe i stan var det stundtals rätt jävligt att gå runt, ialf för mig. Först gick jag till Heleneborg för att ta en titt på området för den "Nobelska smällen" 1864. En riktigt stor händelse i Sthlm på den tiden, där flera personer dog, inklusive Emil Nobel.
Heleneborg. Det var ett mycket större område när det begav sig, men det är det här huset som finns kvar.
 
Sedan gick jag över till Långholmen för att kika på nedslagsplatsen för JAS-planet som kraschade där under Vattenfestivalen 1993. Det var en stor händelse som jag kommer ihåg rätt tydligt. Det snackades mycket om att det var tur att ingen skadades, och att planet kraschade på en ö osv, men jag hade inte förrän idag förstått att det var på Långholmen precis bredvid Västerbron planet kraschade. Det hade verkligen kunnat ha blivit mycket värre.
Nedslagsplatsen, och det här tycker jag är så pass spännande att jag själv vill vara med på bild :-).
 
Det sista besöket på mina lilla sightseeing-runda var Långholmens luftvärnsställning. Det är en rätt modern sak som inte ens är 100 år gammal, även om det inte finns så mycket kvar att se nuförtiden. Det är mycket som kan förändras under relativt korta tidsperioder. Vi får väl se om det börjar bli aktuellt med luftvärnsställningar igen, fast nu är de kanske mobila?
Nu är det nog utsikten som är det mest intressanta här, men grunderna till de två luftvärnsställningarna finns kvar, och om jag har förstått det rätt var det likadana pjäser som stod här som jag hade i min stridsfordon 9040 en gång i tiden :-).
 
Imorgon tror jag det blir något mer avancerat, men jag har inte riktigt bestämt mig :-).

Skultuna och Västerås

Idag har jag farit runt en del. Det med hjälp av tåg och buss.
 
Jag har under en tid funderat på att besöka Skultuna Messingsbruk. Det för att det är ett av världens äldsta fortfarande aktiva företag och för att jag antog att det borde vara rätt vackert där bruket ligger. Jag tror det var en kollega på jobbet som för en tid sedan nämnde något om det här, men det främst för att det låg nära Västerås och för att det gick att köpa outlet-grejer där. Att då kombinera ett besök till Skultuna med att besöka Erik XIV och domkyrkan i Västerås har därmed känts som en trevlig liten tripp under en tid.
 
Sagt och gjort, idag blev det av.
 
Tåget till Västerås var försenat, vilket ledde till att det blev stressigt att hitta bussen till Skultuna. Jag sprang runt lite där på stationen i Västerås, men precis innan bussen gick hittade jag den :-). 
 
Vid busshållplatsen i Skultuna var det riktigt dystert med tråkiga byggnader, och på vägen mot bruket blev det inte mycket bättre. Jag gick igenom ett område med låga fula miljonprogramshus. De finns typ överallt, men de passar extra illa in på landsbygden. Nåväl, framme vid bruket var det vackert med gamla industribyggnader och den idylliska Svartån.
 
Jag käkade på bistron och kikade lite på museet samt gick runt i de två olika outlet-affärerna som finns på området. Jag vågade inte köpa något utan Valle, men det fanns en hel del intressant :-).
Skultuna bruk. Det hade varit kul att köpa något, men det får bli någon annan gång :-).
 
När jag kände mig nöjd tog jag bussen tillbaka till Västerås för att besöka domkyrkan.
 
Även om Västerås är en ovanligt ful stad var för mig området runt domkyrkan överraskande vackert. Förutom den mäktiga domkyrkan är det mycket fina trähus i området.
 
Jag hade planerat att gå en guidad visning i domkyrkan 15.30, och jag hann till den med rätt gott om tid. Guidningen var gratis, höll på en timme och var riktigt bra. Till en början var det bara jag, men under guidningen anslöt det några till. Jag kan säga mycket om svenska kyrkan, men att erbjuda gratis guidningar av den här kvaliten var något extra! Jag fick bland annat lära mig att det var vanligt med grav likstank i kyrkorna när människor begravdes inne i kyrkorna, att epitafium är någon form av minnestavla över en död person och att när Åbo domkyrka fick frågan om inte Karin Månsdotter borde begravas i Västerås tillsammans med Erik XIV, svarade de att domkyrkan i Västerås kunde skicka Erik XIV till dem istället. Antar att det var skämtsamt, men kul :-).
Jag och Erik XIV :-).
Den stora domkyrkan.
 
På vägen hem var tåget försenat igen, den här gången lite mer. Det hade tydligen varit någon polisinsats tidigare under tågets gång. Varför är jag inte förvånad..? I övrigt var det dock en mycket bra dag.
 
Nu får vi se vad jag hittar på imorgon :-).

The Hellacopters

Nu är jag ganska så nyss hemkommen från ett soligt Gröna Lund där jag sett The Hellacopters. De ersatte Heart som tyvärr fick ställa in. Heart hade jag väldigt gärna sett, men The Hellacopters var en helt ok ersättare.
 
För några år sedan skrev jag ett inlägg om The Hellacopters - https://oxelgren.blogg.se/2021/january/im-inte-the-band.html
 
Det som jag skrev då stämmer fortfarande. Inför konserten idag såg jag om dokumentären som jag skrev om då, och den var lika bra nu. Jag nämnde då att jag sett The Hellacopters på Contan, och nu har jag tagit reda på att det var den 29 oktober 2000, och inget annat :-). Jag bör även ha sett dem på Kalas i Brunnsparken den 26 juli 2002, men jag minns främst Kent och Thåström från det tillfället. Jag har för mig att det var Juliana och Erik som tog mig dit direkt från jobbet, vilket var riktigt roligt, men att jag ialf till en början var lite off för att att jag hade planerat att gå ut dagen efter... Jag var på den tiden noggrann med att inte dricka för ofta med anledning av styrketräning osv. Jag har ändå för mig att det var kul :-). Det hela var en tidig födelsedagspresent från deras sida :-).
 
Jaja, jag kan ha sett delar av någon konsert med bandet på någon festival eller annat också, men idag känns ändå som att det var första gången jag såg The Hellacopters ordentligt. Det var bra! Tyvärr var inte Dregen med på grund av sin skadade hand, men den spanska gitarristen som var med istället var riktigt bra.
 
Det var förhållandevis lugnt med folk, och publiken var lugn, så det blev en rätt bekväm konsert. En väl genomförd konsert en härlig sommarkväll. Inte det mest spännande och intressanta jag sett, men trevlig måndagsunderhållning :-).
Nicke och den spanska gitarristen.
 
Jaha, det var den första semesterdagen. Nu återstår det att se vad jag ska hitta på imorgon...

Råstastenen

Skön dag idag, men det verkar som att det ska bli värmebölja. Jag är ledig nästa vecka, men frågan är vad jag ska hitta på. Den här saknaden av bil gör sig påmind.
 
Jag hade tänkt att träna två gånger idag eftersom det inte blev något igår, men det får nog räcka med en gång. Jag får träna extra imorgon.
 
Valle och hennes kompis är ute på egna äventyr idag. Jag har varit hemma och tvättat istället :-). Jag ville dock göra något som jag inte gjort förut, så jag kikade lite på Maps och såg att det fanns en runsten i närheten, Råstastenen, så jag cyklade dit. Den låg på en rätt mysig och lite avskild plats, dessvärre med mycket mygg :-). Skylten med information om stenen såg ut att vara bränd, så jag kunde inte läsa så mycket om stenen, men som jag förstår det är den från 1000-talet. Inte för att jag egentligen är speciellt intresserad av runstenar, men jag finner det lite spännande att det finns stenar med information i naturen som är över 1000 år gamla. Typ att det var över 1000 år sedan en person var på samma plats och hackade in meddelandet på den sten jag tittar på just nu.
Råstastenen, och jag tyckte det var dags att jag skulle få vara med på bild den här gången :-).
 
På vägen tillbaka hem cyklade jag igenom det rätt tråkiga området Ör. Det är i tanken bra på många sätt, men det är något deprimerande med lägenhetshus som inte är i stadsbebyggelse.
 
I övrigt såg jag "Susanne Osten - Ett porträtt" för några dagar sedan. Hon är säkert jätteduktig på det hon gör, men jag blir aldrig betagen. Hon förefaller utamana det som ingen ser som kontroversiellt. Det ger mig inget.
 
Jag tror även att jag glömt skriva att jag för en tid sedan såg dokumentären "The Matrix: Generation". Jag såg ju om filmerna för typ ett par år sedan och blev väl inte överdrivet imponerad, men visst en del påverkan har ialf den första filmen haft på min uppväxt. Att en lever i ett matrix osv, men dokumentären blev lite för mycket för mig :-).

Svindlande höjder

För ungefär ett år sedan såg jag och Valle dokumentären "Svindlande höjder: Kärlek, hat och hämnd". Efter att vi hade sett den frågade jag mig själv om jag borde läsa boken? Jag var enligt inlägget här i bloggen något tveksam, men jag köpte trots allt boken tidigare i år. Det var under bokrean, men jag är inte säker på om "Svindlande höjder" faktiskt var nedsatt. Det är förvisso sak samma :-).
 
Igår läste jag klart boken, och när jag lade ned boken var jag inte imponerad. Det var en seg bok att läsa, jag rycktes aldrig med, och ville bara komma framåt för att få ett slut på eländet. Nu har jag försökt läsa på lite om boken, och även sett ovan nämnda dokumentär igen, för att försöka förstå storheten med "Svindlande höjder". Jag vet inte om jag gjort det, och det verkar vara rätt många med mig som upplever att boken är rätt trist. Berättelsen må vara speciell. Det är ingen traditionell kärleksberättelse, utan snarare en berättelse om hämnd. Heathcliff är en osedvanligt osympatisk karaktär, men alla karaktärer är platta i boken. Jag fick aldrig grepp om dem, och det gjorde det inte lättare av att vissa heter samma sak. En berättelse behöver inte vara realistisk, men i "Svindlande höjder" blir det orealstiskt på ett ologiskt sätt. Det är för platt och ensidigt, vilket gör det ointressant. Något som dessutom störde mig enormt var att jag hade svårt att greppa vem som var berättarjaget. Det hoppar runt på ett ritkigt störigt sätt.
 
Jag läser sällan böcker där romantiken är huvudtemat, och "Svindlande höjder" skiljer sannolikt ut sig i genren, men jag blir inte tagen eller överraskad av berättelsen, utan främst uttråkad.
 
När jag skrev om boken för ett år sedan var jag rädd att den inte skulle ge mig något, och det blev väl halvrätt, för boken gav mig ändå en förundran över dess storhet.

Midsommar

Vi har varit rätt upptagna det senaste dygnet. Valles kompis kom igår och vi har kört en del sightseeing sedan dess.
 
Midsommarkvällen spenderade vi med enkel middag hemma för att sedan ta en taxi till Kungsholmen för lite godsaker och öl vid Smedsuddsbadet. Valle passade även på att att bada. Det var inte rekommenderat, men det verkar ha gått bra :). Ny badplats för mig, trevlig! Förutom att vattnet inte var rekommenderat att bada i då :-).
 
Idag har vi varit ute på Vaxholm. Sist vi var där tog vi båten ut och hem, men nu blev det buss dit. Rätt smidigt eftersom vi kan ta en buss som går nästan utanför dörren, och typ 90 minuter senare och några byten är vi framme på Vaxholm. Det var rätt mycket folk där ute och skönt väder. Vi knallade runt lite mer än vad vi gjorde sist, men käkade på Hembygdsgårdens café vid vattnet, precis som sist. Vi tog sedan båten tillbaka, och det var väl första gången jag åkte med Vaxholmsbolaget?
 
Inga stora grejer, men jag har ialf sett lite mer av världen under de här dagarna :-).
 
En del annat har givetvis också hunnits med, men det får bli i kommande inlägg.
 
Ikväll blir det fotboll och middag hemma.

Reclaima alkoholen

Varenda dag som har något med fest att göra i den svenska kalendern tenderar att locka fram ett gäng skribenter som ska skriva om hur illa det är med alkohol. Vi får inte glömma dem som inte har några polare, eller de som fått stryk av någon partner osv. Det är väl ett viktigt perspektiv, men det är så trött. Det kommer varje jul, varje midsommar osv osv... År ut och år in... Som att inte alla förstår att alkohol har vissa baksidor. Det är väl lite liknande som varningar om att köra och sola försiktigt, men när det gäller alkohol finns det en moralisk och äcklig högtravande aspekt. Det är som att skribenterna vill framföra att de är liiite bättre än de som dricker alkohol. Därmed tänkte jag skriva något positivt om alkohol.
 
Jag dricker väldigt sällan några mängder numera. Jag sitter fortfarande och sippar på min saison från igår. Förvisso en stor och stark öl, men att dricka den under en tid av 24 timmar är ett långsamt drickande. Jag kan inte minnas när jag var rejält packad sist, kanske när jag fyllde 35, vilket tyvärr är ett tag sedan. Att jag inte dricker så mycket beror på att jag får svårt att sova ordentligt, hälsan, och att det är segt att vara bakis nu när jag är äldre.
 
Oaktat detta är jag lycklig och tacksam över att alkohol finns. Jag har inte levt något extremt liv, men alkoholen har ändå förgyllt mitt liv på många sätt. Det mesta som har hänt mig, och som har varit extra roligt, har varit under berusning av alkohol. Sitta och dricka upp sig med vänner för att sedan gå ut var helt fantastiskt, varje gång, när jag var yngre. Första fyllan var en befrielse! Kunde livet vara så här härligt!? Hur många människor och härliga diskussioner har jag inte haft under berusning, som sannolikt inte hade hänt annars? Nog har jag blivit illamående någon gång, och det har hänt vänner också, men det har varit undantagsfall. Jag har fått lära mig att ta hand om personer på fyllan. Jag har även fått lära mig att göra bort mig, och se andra göra bort sig, och se att det nästan aldrig spelar någon roll.
 
Det enda riktigt negativa jag sett med alkohol är när det kombinerats med anabola steroider, och eventuellt även en del andra preparat. Då kan det gå illa, men är det då alkoholen som är problemet? Delvis är det väl så, men ren alkoholberusning är sällan något jag upplevt som negatvit för någon, utan tvärtom. Jag tror, och hoppas väl en del, även att alkohol är viktigare för demokratin, gemenskap, mänsklig utveckling, kvinnlig frigörelse med mera än vad många tror.
 
Så idag, på Sveriges viktigaste dag, tycker jag vi slår ett slag, och en skål, för alkoholen!

Semester

Imorgon är det midsommar och idag är det semester. Tre veckor ledigt, lite drygt om jag räknar med den här veckan. Besök från Italien imorgon. Antar att början av nästa vecka blir rätt lugn, men vi får väl se. Nu firar jag lite med en saison, en belgisk pale ale.
 
Nyss såg jag klart den omtalade dokumentärserien "Den svarta svanen". Det är en dansk serie där en jurist påstår sig vilja komma bort från den kriminella världen genom att berätta om den för ett danskt TV-team. Det låter bisarrt och varningsklockorna ringde överallt när det framkom i första avsnittet. Juristen ger även ett ovanligt blåst intryck. Det visar sig sedan att juristen har försökt sig på någon form av dubbelspel, men som ingen förstår varför. Allt är bara konstigt. Det som kanske är mer intressant är att TV-teamet med hjälp av juristen lyckas fånga på film när advokater är inblandade i en hel del fuffens, och där företagare pratar öppet om hur de försöker lura till sig statliga pengar. Det är dock alltid rätt låga summor, men TV-teamet vill visa kopplingen mellan kriminell verksamhet och legal verksamhet, och det lyckas de ganska väl med. Typ hur advokater hjälper kriminella i deras bedrägerier osv. Det är rätt fint att få se det så tydligt.
 
Förra helgen såg jag en rätt intressant dokumentär om Folkets mujahedin "Barnen från Camp Ashraf". Det är ju ganska många någorlunda framträdande personer i Sverige som har en form av ursprung från Folkets mujahedin, exempelvis Hanif Bali och Hanif Azizi. Som jag förstår det lämnades de som ensamkommande barn i Sverige för att växa upp här för att sedan kunna åka till Iran och strida mot regimen där. Folkets mujahedin förefaller vara en rätt skum rörelse som är islamistisk och socialistisk, och som först var för revolutionen i Iran för att sedan bli emot den. Det är inte helt lätt att hänga med, men det är en intressant dokumentär.
 
Nää nu borde jag se lite på Spanien och Italien i EM.

The Offspring

Igår såg jag The Offspring för första gången, och det på ett rätt trångt Gröna Lund. Jag var där rätt tidigt, men eftersom jag beställde mat efter att jag kom, och det tog lång tid att få maten, så gick jag till publikhavet rätt sent ändå. Jag fick trots det en rätt hygglig plats. Det är ju nice att vara rätt långt fram på en konsert, men på sådana här konserter där det ofta uppstår mosh pits är det ganska skönt att vara lite längre bak :-).
 
Konserten var en kavalkad av hits, och framfördes på ett bra sätt. Det var ett varierande väder med allt från strålande solsken till störtskurar. Jag var rejält blöt när jag kom hem, men det var rätt varmt i luften, så det var inte så farligt :-).
Dexter Holland och Noodles.
 
Jag borde skriva något mer om själva konserten. Jag läste en recension i Aftonbladet om att Hollands röst inte var så värst, men det var inget jag tänkte på. Hans solglasögon är väl ett signum, men kanske inte de tuffaste jag sett :-). Jag tyckte som synes att det var en väl genomförd konsert med en del kul mellansnack, vilka kändes improviserade. 
 
The Offspring har aldrig varit ett band som jag lyssnat speciellt mycket på, men jag skulle nästan ändå vilja påstå att de var ett av världens största band runt 1998-1999, när de precis hade släppt albumet "Americana" och fortfarande var rätt heta från succen med albumet "Smash". "Americana" lyssnade "alla" på och låten "Pretty Fly (For a White Guy)" var under en tid typ den största låten, trots att "The Kids Aren't Alright" givetvis är den bästa låten från samma skiva :-).
 
The Offspring var på något sätt lite alternativt, men ändå väldigt kommersiellt. Det var lite coolt att lyssna på. Nuförtiden är väl inte skatepunken den hetaste musiken, och har inte varit det under en längre tid, men då i slutet av 90-talet var den helt rätt.
 
Det jag försöker få fram här är att det kan vara lite svårt att greppa hur stora och heta The Offspring var, och det under en rätt lång tid, för att nu typ vara ett totalt okreddigt nostalgi-band. Det finns ju mängder av sådana band, men det känns lite extra, och det kanske är lite skrämmande för mig, när det är ett band som jag ändå upplevde på riktigt, och på det här sättet, när det begav sig.
 
Imorgon sista arbetsdagen innan semestern :-).

Svennis och Tord

Inga utsvävningar idag. Träna och handla, och så lite skärm på det.
 
Under veckan som gått såg jag "Svennis: Arrivederci Italien". Han är fin Svennis. Jag uppskattar det lågmälda, det är väl att jag känner igen mig i det. Han säger något om att vissa tycker att han ska vara hårdare ibland, men han föredrar att vara sig själv, lugn. Vilket ledarskap är bäst, finns det en mall? Jag måste se till att läsa om hans biografi. Det här med Roma och Lazio har ju numera fått lite större betydelse i mitt liv :-).
 
Det här gjorde även att jag såg till att se "Ur Svennis skugga" om Tord Grip under helgen. Också en människa som jag har lätt att tycka om. Inte förhäva sig, men gör jobbet! Tord citerar en mängd dikter, eller vad jag ska kalla det, charmigt.
 
Sympatiska personer de här båda herrarna. Finns säkert en del kvinnor som tycker annat om Svennis, men jag upplever ändå honom som sympatisk.

...

Det blev middag på tapas-restaurangen "La Cucaracha" igår kväll. Hyggligt prisvärd mat, alldeles för seg service, oansenlig lokal och starka drinkar. Det sista kan jag inte bevisa, men både jag och Valle kände oss lite luriga efter en drink :-).
 
Efter det tog vi en promenad till den nya delen av Slussen. Blir nog bra till slut. Jag slutar dock aldrig att imponeras över hur en får ihop ett sådant jätteprojekt. Vem ska göra vad när osv? Det kanske inte är så svårt egentligen, men jag blir imponerad ändå.
Irriterande, men samtidigt ett imponerande bygge.
 
Sverige släppte Noury mot Floderus och en till. Jag gillar det inte. Åker en till Iran efter att Sverige gripit och åtalat Noury tänker jag att en får skylla sig själv. Vem vet, jag kanske ändrar mig någon gång, men just nu känner jag någon blandning av ilska och skam över det hela.
 
Det vore intressant att höra lite mer från David Lång om hur han tänkte när han sjöng "ausländer raus" på valvakan? Nu låter det som att det är en självklarhet att alla känner till att det blivit en grej hos högerextrema sista halvåret tillsammans med min gamla favoritlåt "L'Amour Toujours". Ibland undrar jag hur många röster som går till "högern" för att folk är trötta på att folk inte får göra bort sig. Typ att Trump är ialf en "sköning" istället för alla andra politiker som aldrig kan ha en åsikt som sticker ut eftersom det undergräver de själva, vilket gör att de framstår som skenheliga.

Helg igen

En härlig vecka måste jag säga. Rullat på bra både på jobbet och efter jobbet med flera aktiviteter.
 
Lagom varmt ute också, vilket gjort att det gått bra att sova på nätterna.
 
Inga klara planer nu inför helgen, men något ska vi väl hitta på. Fyra arbetsdagar, sedan semester några veckor.
 
Igår såg vi klassikern "Never Been Kissed". Försöker minnas när jag såg den sist, men det var länge sedan, över 20 år sedan sannolikt. Minns det även som att jag tyckte den var riktigt bra då, och att jag gillade David Arquettes karaktär. Rätt tramsig film, men ändå rätt bra. Nästan lite vågad med kärlek mellan vuxna och elever. Även rätt intressant kombination mellan mobbning och humor. Tänker nog ändå att det är Drew Barrymore som gör att filmen faktiskt blir rätt bra till slut.
 
EM har börjat, kommer jag se någonting? Kanske...
 
Jag såg dokumentären "Ett polisliv" igår om den mördade polisen Andreas Danman. Så tragiskt att han blev pappa efter sin död. Något som slog mig var att flickvännen inte var med i dokumentären alls. Hon verkade inte heller vara med på olika minnesgrejer som var med i dokumentären. Inte så konstigt kanske, men det var ändå lite märkligt.

Dagen D

En dag utan större omvälvningar idag. Gårdagen var väl inte heller något speciellt. Jag kastade den trasiga spegeln igår. Tydligen åker det runt en sopbil här i Sumpan och hämtar grovsopor lite här och var vissa dagar. Det är kanske vanligt, men första gången jag lämnade grovsopor på det sättet. Jag behövde förvisso gå typ 10 minuter med spegeln för att komma till sopbilen.
 
En ny grej för mig, men knappast särskilt intressant :-).
 
Med anledning av att det för några dagar sedan var 80 år sedan Dagen D har det kommit några dokumentärer på SVT Play gällande den dagen, och tiden efteråt. Den ena heter "Dagen D", och är en serie i tre avsnitt, och den andra heter "100 dagar efter Dagen D". Serien i tre avsnitt var intressant. Den var uppbyggd så att det var soldater som berättade om sina upplevelser under Dagen D och därefter. Något jag reagerade på, och som jag tycker ofta kommer fram rätt dåligt när det gäller krig, är att det alltid blir övervåld. Massakrar, mord på fångar osv. Jag tycker inte det är speciellt konstigt om en ser till omständigheterna, men jag tycker det ofta framstår som att soldater ska kunna vara civiliserade och följa lagar under omständigheter som knappt går att föreställa sig. Något annat är att jag verkligen vill åka till Normandie någon gång!
 
Apropå våld och krig har jag även sett "Gaza inifrån". Det är en dokumentär med foto som personer boende i Gaza filmat. Det är svårt att föreställa sig hur jävligt det måste vara att bo på Gaza nu. Samtidigt visar den här dokumentären bara lidande, det är ingen analys eller reflektion, vilket påminner om annat jag sett från Gaza. Vad det nu säger?
 
Har jag skrivit att jag sett serien "Fotbollens historia"? Jag har nog tänkt att skriva om den, men att det inte blivit av. En fantastisk serie i åtta delar om viktiga personer ur den svenska fotbollshistorien. Något jag tänkte på när jag såg den var att jag har lite svårt att tidsbestämma när vissa svenska fotbollsspelare var aktiva.

Bruce

Det har varit en rätt intensiv start på veckan. Två konserter, AW och besök av Juliana.
 
Igår var jag och såg Bruce Dickinson på Gröna Lund. Inte främst för att jag är speciellt intresserad av, eller inlyssnad på, hans musik, utan snarare för att det var just han och för att Nisse var i stan och skulle på konserten. Jag hade inte hört en enda låt av Bruce Dickinson innan jag lyssnade igenom några låtar någon dag innan konserten. Han är däremot en ikon, och är det då "gratis" att gå och se honom, så varför inte, och speciellt om jag får ynnesten att hänga med Nisse en sväng under tiden.
 
Vädret var dessvärre katastrof. Jag hade både regnbyxor och regnjacka. Kände mig lite som en idiot när jag gick runt, men det var det värt för under konserten regnade det hela tiden, även om det inte ösregnade. Trots regnkläderna var jag lite blöt när jag kom hem.
 
Bruce Dickinson har jag inte sett sedan i juni 2003 på Roskilde, så det var ett tag sedan, och då var det som frontman i Iron Maiden jag såg honom. Det var väl således dags att vi "sågs" igen :-). Jag och Nisse härdade dock bara ut någon dryg timme i regnet, men det var inget fel på konserten. Eftersom jag inte lyssnat på låtarna direkt så flöt musiken ihop en del och blev lite enahanda i mina öron, men framförandet var väldigt bra. Bruce var otroligt pigg och studsade runt som en tonåring på scen.
En pigg Bruce från igår.
 
Det har fortsatt att vara regnigt idag, och slutet av veckan kommer nog bli lite lugnare för min del :-).

Alice Cooper

Igår kväll såg jag Alice Cooper på Gröna Lund, och det var fantastiskt bra. Jag hade förväntat mig mycket folk, så jag var där nästan ett par timmar innan konserten skulle börja. Det gjorde att jag fick en bra plats i publikhavet. Det var rätt lugnt framför scen när jag kom, men jag kunde absolut inte ställa mig längst fram. Efter hand blev det som förväntat fullt.
 
När Alice Cooper väl gick på blev det en lång kavalkad av hits. Den enda låt jag saknade var "House of Fire", men annars spelades alla låtar jag ville höra. Förutom Alice Cooper var det tre gitarrister, en basist och en trummis på scen. Det gjorde att det blev ett mäktigt ljud. Alice Cooper pratade inte så mycket under konserten, men han hade å andra sidan en himla massa saker för sig. Vid ett tillfälle hade han exempelvis en stor levande orm runt halsen och vid ett annat tillfälle blev han halshuggen i en giljotin. En del ungdomar skulle nog kalla det cringe, men allt var med glimten i ögat, och det är ju annorlunda :-). Sången var dessutom överraskande bra. Alice Cooper har väl förvisso aldrig varit skönsång :-).
 
Det är en konsert som nog kvalar in på topp 10.
 
Jag har lite svårt att komma ihåg hur jag upptäckte Alice Cooper, men låten "Poison" har varit en av mina favoritlåtar på dansgolven så länge jag kan minnas. Sedan har jag för mig att jag för över 20 år sedan lånade skivor av Hasse där jag upptäckte mer av Alice Cooper. Jag har även skrivit om ett par låtar här 2006, så det har nog varit lite pö om pö som jag upptäckt Alice Coopers låtskatt. Något som är kul med låtskatten är att den är rätt varierad. Från gammal rock'n roll till mer klassisk hårdrock :-).
 
Jag har även en biografi med Alice Cooper, men det var länge sedan jag läste den nu.
Alice Cooper med ormen.
Bandet.
 
Idag, eller ikväll snarare, hade jag funderingar på att gå och se Keane, men jag avstod till slut. Det blev AW och sedan häng med Juliana som sover över här inatt. Imorgon blir det nog däremot Bruce Dickinson!

Det blev lite "nytt" ialf

Igår kväll lurade jag med Valle till restaurangen Ilpostodapaolo. Jag tror nämligen hon hade varit lite tveksam till att gå dit om hon hade vetat att det är Paolo Robertos restaurang. Jag ville främst gå dit för att jag antog att det var en bra restaurang. Något som livade upp när vi kom var att Paolo själv var där och välkomnade. Han tog upp våra beställningar på dryck, men efter det var det annan personal som serverade oss. Maten var som jag hade hoppats på riktigt god. När vi hade ätit blev jag sugen på en amaro eller en limoncello. När jag skulle beställa det kom Paolo tillbaka och tog beställningen som blev en amaro från hans hemtrakter, och den var riktigt god. När han serverade den satte han sig ett tag hos oss och vi pratade förhållandevis länge om katolicism, trakterna runt Neapel och mat. Valle fick även prata lite italienska :-). Det var riktigt trevligt, och en annorlunda upplevelse för oss. Jag vet inte om det är en USP eller något negativt att han jobbar synligt i restaurangen, men alla människor har sina brister. För min del blev det hursomhelst något extra. När vi skulle betala hade vi fått en extra grappa på kvittot, det störde lite, men det var givetvis inget problem att fixa. Däremot önskar jag alltid vid sådana missar att en kompenseras med något, men icke den här gången.
 
Michael Mosley har dött i Grekland. Knepigt sätt. Det ryktas om typ värmeslag under en promenad. Tråkigt på alla sätt, jag uppskattade honom och hans program. R.I.P.
 
Vi har röstat i EU-valet idag. Det blev Moderaterna för mig, precis som förra gången. Valkompasserna talade sitt tydliga språk. Förvisso var det ofta rätt jämnt i toppen, och kompasserna visade väl främst att jag inte skulle rösta på SD, V eller MP, men M kom nästan alltid högst. Jag tror det var ett bra val för mig. Det som talar emot är väl om L åker ut och att min röst på dem skulle ha spelat roll.
 
En något pinsam detalj var att jag gjorde fel när jag skulle rösta. På något sätt fattade jag inte hur jag skulle lägga i valsedeln i kuvertet, så jag drog av vid perforeringen. När jag hade gjort det såg jag att jag hade gjort fel och fick fråga efter ett nytt kuvert. Ibland är jag hopplöst korkad :-).
 
I dagarna har jag läst ut "Dolken från Tunis" av Agatha Christie. Den klart bästa boken med Poirot så här långt. Inte helt oväntad, men snygg vändning på slutet. Berättaren är mördaren. Christie får till det rätt ofta.
 
Nu ska det städas lite för imorgon får vi besök igen :-).

En bil hade varit nice

Jag brukar ju påtala devisen att det är bra att uppleva något nytt var dag. Relativt ofta lyckas jag leva upp till den, ialf när jag är ledig, men igår och idag har jag knappast gjort det. Jag har en hel del planer gällande ställen jag vill besöka, men det är lite knöligt utan bil. Idag tänkte jag åka till Västerås för att besöka domkyrkan, men jag upptäckte att det går guidade turer lite längre fram i sommar, så jag sköt upp det. Till Västerås är det lätt att ta sig med tåg från Sumpan, och det kostar ungefär 300 kr fram och tillbaka om en köper biljett samma dag. Inte så farligt, och tar inte så lång tid heller, men jag kommer bara till Västerås stad. Jag har lite tankar på att göra en lite längre resa med besök till Skultuna och Tidövägen, men det är svårt utan bil. Det är hit jag vill komma, det går bra att turista utan bil, men det tar längre tid och är krångligare. Andra utflykter jag vill göra är Uppsala slott, Gamla Uppsala och kanske Örbyhus slott. Det skulle kanske kunna gå att göra på en dag med bil, men svårt utan. Även utflykter till Tullgarn och Trosa har jag funderat på eller Nyköping och Sparreholm. Mycket hade gått att kombinera, men svårt utan bil. Just nu saknar jag alltså att äga en bil :-). Jag tror dock inte vi kommer att köpa någon :-).
 
Istället blev jag "fast" hemma idag. Såg klart några dokumentärserier som jag börjat på tidigare. I "Bilden av Hitler" får en följa Hitlers liv genom de foton och filmer som tagits på honom. Främst foton tagna av en herre vid namn Heinrich Hoffman. Jag tror jag skrivit om det förut, men relationen med Geli Raubal är minst sagt speciell. Något nytt, och kanske tragikomiskt, var att Hitler endast hade en testikel i pungen :-).
 
Jag såg även klart "Colosseums historia". En serie som jag började se för rätt länge sedan och där jag tror jag sett enskilda avsnitt tidigare. Det mest intressanta nu var väl Commodus. Han verkar ha varit rätt galen. Jag märker även att jag har lite svårt att hålla isär de olika kejsarna i Romarriket och komma ihåg vilka som levde när osv.
 
Det har även blivit en del annat, men det får räcka för nu :-).

Kasta saker

Det är inte helt enkelt att göra sig av med prylar. För min del handlar det sällan om att jag har några känslor för prylarna, utan snarare att jag tänker att de kan vara bra att ha, eller att det är dumt att kasta något som fungerar. Ibland tänker jag också att det kanske vore bättre att försöka sälja istället för att kasta eller ge bort. Det är förvisso sällan jag kastar något, utan det brukar hamna hos Myrorna eller något. Idag gjorde vi oss av med min gamla micro. Den hade 20 år på nacken och sladden var lite bränd, vilket gör att den säkert inte ska användas alls, men annars fungerade den. När vi flyttade till lägenheten ingick det en micro, så min gamla micro hamnade i förrådet. Valle tyckte att den mest tog plats där, och det är förvisso sant, men jag tänkte ändå att den är bra att ha om den vi har går sönder, eller om vi flyttar igen, och det inte finns någon micro dit vi flyttar. Jag vill inte köpa nytt och slösa på resurser osv i onödan. Samtidigt var som synes micron gammal och kanske till och med farlig att använda. Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här, men saken är väl att jag har rätt goda argument för att inte vilja göra mig av med prylar hursomhelst :-).
 
Annars har väl inte dagen varit speciellt produktiv. Träning och en del skärm har det blivit.
 
Jag såg en intressant gammal serie på SVT Play vid namn "Framtiden i backspegeln". Serien är från 1999 och där pratar de om intervjuer de gjorde 1967 där experter och annat folk fick sia om framtiden. Mycket blev rätt måste jag säga. Jag trodde nog att det skulle vara mer som var visionärt tokigt. En sak som dock var tokig och som jag inte alls förstod var att det förutspåddes att vi skulle ha mycket varmare hemma, typ 26 grader varmt. Mycket märkligt. Apropå värme missade de helt uppvärmningen av planeten, men var rätt bra på att sia om internet, psykofarmaka, befolkningsutveckling osv. Riktigt kul serie!
 
Nää nu ska jag lägga mig och läsa och se om jag blir mer nöjd med morgondagen :-).

Det nya utanförskapet

Något av det fina med att åka tåg är att i relativ lugn och ro kunna sitta ned och läsa en bok. Under den senaste resan till Närke blev det boken "Det nya utanförskapet" som handlar om självförsörjning och välfärdstatens framtid. Det stora temat i boken är i hur hög grad invandrare är självförsörjande. Den bistra verkligheten är att den genomsnittliga individen född utanför västvärlden aldrig blir självförsörjande i Sverige. Det är något att fundera över. Värst är det för människor från mellanöstern och Afrika. Annat som är intressant är att det finns flera studier som visar att det är stor överskattning i utbildning gällande människor från de här delarna av världen. Typ att uppgiven hög utbildning kan vara olika former av praktisk utbildning, som typ bilmekaniker, och att flera undersökningar som har gjorts gällande färdigheter inte stämmer överens med rapporterad utbildning. Egentligen inget nytt under solen, men säkert okänt för många. Något som gav lite hopp är att försörjningsgraden inte sjunkit sedan 90-talet och att de invandrare som har riktiga färdigheter får arbete på lika villkor som alla andra. Typ, kan du visa att du faktiskt kan något spelar det ingen roll om du är född i Sverige eller i ett annat land.
 
Förutom det ovan, som på sätt och vis är självklart, diskuteras även en del värderingar i boken. Typ att välfärdsstaten kan krackelera om den blir för ojämn. Att vi som jobbar känner att vi försörjer för många som inte gör något vettigt. Så känner jag ofta, och skulle jag få välja mellan välfärdsstat och någon form av försäkring vet jag faktskt inte var jag skulle landa. Jag vill ha en välfärdsstat, men jag känner att den utnyttjas alldeles för mycket för att den ska ge mig "något".
 
Jag lever kvar i den gamla devisen som även boken tar upp "Gör din plikt, kräv din rätt". Där vet jag dock inte om människor födda i Sverige på något sätt är bättre, känns tveksamt, men självförsörjningsgraden skiljer sig som synes markant.
 
Det är svåra frågor, och det är mycket som ska värderas mot varandra, men att vi relativt snabbt byggt in en etnifierad underklass, med många gånger helt andra värderingar, och som långt ifrån alltid bidrar ekonomiskt till samhället är något, som efter hoten mot miljön, ändå är det som skrämmer mig mest med dagens samhälle.

Student

Igår tog Lisa studenten i Örebro, därav resan till Närke. Jag kom tydligen iväg med skjortkragen på sned, och väl framme vid skolan kom jag på att jag inte hade med någon blomma eller flaska vilket är brukligt att hänga runt halsen på den som tar studenten. Ofta är jag lite väl loj för mitt eget och andras bästa. Nu tror jag inte Lisa tänkte på min miss, men ändå, dåligt av mig!
 
Några minuter innan själva utspringet kom det en störtskur, så vi blev alla blöta och kalla. Värst var det för stackars Levi och Lo, men efter att de åkt hem för lite ombyte blev det bra :-).
 
Det var som sagt främst en rejäl skur, och resten av dagen och kvällen var solig och fin, även om det inte var jättevarmt, men i min värld perfekt temperatur.
 
Efter utspringet och lite foton försvann Lisa upp på ett lastbilsflak och många av oss andra for hem till festen hos Juliana och Erik. Det var som vanligt en väldigt fin uppstyrd fest. Det blev mat, tal, lek osv. Riktigt trevligt.
Bästa, fina Lisa!
 
Det blev övernattning i Hallsberg. Under förmiddagen åkte jag och Valle förbi Säbylunds herrgård. Det för att herrgården finns med på Slottsguiden och ligger nära Hallsberg. Jag vet inte riktigt varför just Säbylunds herrgård finns med på Slottsguiden, och inte en massa andra herrgårdar, men men. Fint hus! Privat också, så vi åkte bara förbi ett par gånger, och trampade inte runt :-).
Inte så mycket att se när träden är i vägen :-). Jag undrar om ägaren är släkt med Oscars donna...? Inte så svårt att ta reda på :-).
 
I övrigt såg vi "As Good As It Gets / Livet från den ljusa sidan" i förrgår kväll. En film jag sett förut, men som absolut kan ses flera gånger. Förutom att den är lite lång är den genomgående bra.
 
Nu har jag tre dagar kvar av ledighet, ska se om jag orkar hitta på något :-).
 
Nationaldag idag också! Grattis Sverige!

Strul

Idag gjorde jag ett inhopp på jobbet under den här ledighetsperioden jag nu befinner mig i. Det var inte mycket som fungerade idag. Systemen låg nere fram till typ 13.30 innan de gick igång. Stökigt, men det löste sig. Personalen gjorde ett utmärkt arbete när det väl hoppade igång.
 
Annars då, Örebro imorgon igen! Den här gången för student, men det återkommer jag till en annan dag.
 
Vad har jag sett under den senaste tiden?
 
"Volvorånaren" - En rätt meningslös dansk dokumentärserie om en snubba som upptäcker att hennes gammelmorfar eller något var smugglare och vid något tillfälle hade ett kriminellt samarbete med en känd brottsling som kallades "Volvorånaren". Ett rätt dåligt försök till true crime.
 
"Meteoriten" var mer intressant. Dokumentären handlar om sökandet och hittandet av en meteorit utanför Enköping. Meteoriten hittas i skogen, men på privat mark. Det leder till en juridisk batalj gällande vem eller vilka som har rätt till den värdefulla meteoriten. Rätt mysig dokumentär, men de juridska turerna är intressanta. Det verkar ju initialt självklart att den som hittar en stor sten får behålla den, men samtidigt går det ju inte att bara ta vad som helst från någons privata mark. Typ såga ned ett träd osv, det funkar ju inte. Tingsrätten gav upphittarna rätt, men hovrätten ändrade till markägarens fördel. Det är tydligen nu överklagat till HD, men frågan är om de tar upp det. Mer intressant än vad jag först tänkte.
 
"Vilda västern" är en serie i sex delar som borrar ned sig i olika delar av USA:s tidiga historia. Det var rätt mycket jag fann intressant, exempelvis civiliserade indianstammar, hur Andrew Jackson tvingade indianer att lämna sin mark, hur de verkligen betonade svarta cowboys i serien osv. En för mig mycket lärorik serie.
 
"Ungern och demokratin" var rätt ointressant. Den gav mig inget nytt. Orban är korrumperad och ser till att hans polare får kontrakt för byggen osv. Det visste vi redan.
 
Säkert sett mer grejer, men får räcka för nu :-). Skönt att vara ledig nu!

Under belägring

Under förra veckan satt jag och Christian under någon av luncherna och pratade om filmen "Under belägring". Jag har sett den förut, ialf delar av den. Den slåpptes 1992, så på sätt och vis var jag nog lite ung för att se sådana filmer då. Jag trodde att filmen var lite nyare, typ sent 90-tal, men så är det inte. Hursomhelst, "Under belägring" har som många andra filmer ändå alltid funnits med i minnet, för det har nog ältats genom åren att det är den enda filmen som är bra med Steven Seagal osv, men även för att det är en rätt bra film. Det går, som med alla de här klassiska actionfilmerna, även sönderkritisera "Under belägring", men som grabbig underhållning är den fantastisk. Jag tror jag skrivit det många gånger förut, men det går nog inte göra actionfilmer på samma sätt nuförtiden. 
 
Något som gjorde filmen extra intressant för mig var att jag nu upptäckte att den utspelar sig på USS Missouri som jag och Nisse var ombord på vid Pearl Harbor 2007. Nästan lite konstigt att jag inte visste det sedan innan, eller så har jag bara glömt bort det. Hursomhelst lyfte det filmen lite extra i min bok :-).
 
Att jag skriver om filmen nu är givetvis för att jag precis såg den :-).

Regn

Ledig dag idag. Träning och en äcklig temperatur ute. Det är som att hela huset och lägenheten kokar, trots att det inte är överjävligt varmt ute. Det beror väl på åskan i luften. Nyss kom även regnet. Jag märkte också att hesa Fredrik hörs väldigt tydligt från lägenheten. Jag hoppade till.
 
Under senaste bokrean köpte jag en bok om Erik XIV skriven av Katarina Harrison Lindbergh, och den var utmärkt. Jag trodde den skulle vara lite träig, men den var en riktig bladvändare. Harrison Lindbergh lyckas få med alla kända händelser från kungens liv, men samtidigt utmana källorna och kanske till och med ponera att Erik XIV inte var så galen som det ibland framstår. Harrison Lindbergh lyckas dessutom göra det på ett underhållande sätt. Det känns inte som att en blir uppläxad för att eventuellt ha lärt sig en del tveksamma historier om kungen, snarare som att hon ger en möjligheten att tänka lite själv.
 
Vadstenabullret, Sturemorden, konkurrensen med Johan III, inget var nytt för mig, men Harrison Lindbergh lyckades nyansera händelserna och, som sagt, lägga fram det på ett intressant sätt. Jag är nu väldigt intresserad av att besöka domkyrkan i Västerås, Svartsjö slott, Örbyhus slott, Västerås slott och Åbo slott. Några av de här platserna har funnits på att göra listan sedan tidigare, men nu är jag ännu mer sugen. Jag blev lite betagen av Erik XIV :-).
 
Det blir nog ett till inlägg senare idag.

Trött

Trött, seg och initiativlös. Så kan det bli när det har varit fest, som igår. Peter ordnade stort 40-årskalas i en kul lokal i Lillån. Jag tog det lugnt med alkoholen, men är seg ändå, sannolikt främst för att jag inte har sovit mycket. Jag sov över hos Peter och Johanna. Vi kom inte hem jättesent och var säkert i säng runt 2, men jag öppnade ett fönster där det flög in en massa mygg, vilket gjorde att jag inte kunde sova. Jag tror jag somnade först framåt 4 när jag stängt fönstret igen. Ett par timmar senare var Levi och Lo i farten, så väldigt lite sömn i kombination med några små öl knäcker mig :-). Tanken jag hade om att eventuellt träna ikväll förblir endast en tanke :-).
 
Riktigt bra fest med mycket dans. Kul att träffa många jag inte träffat på länge. 
 
Det var visning på lägenheten bredvid här idag och jag passade på att kika på den. Fin, och skulle ju vara perfekt att köpa för att sedan slå ihop med vår lägenhet, men det blir alldeles för dyrt :-). Är säkert oavsett bättre att köpa en stor lägenhet från början, men jag gillar tanken :-).
 
Annars har jag främst läst om Erik XIV idag, men det återkommer jag till. Skönt att vara ledig imorgon!

RSS 2.0